Kotiolutta: Oinaanotsan Duppeli

Oinaanotsan Dubbel 2018

Lauantaina tuli tehtyä tämän vuoden kolmas olut. Tyyliltään Belgian Dubbel, joka maltailtaan ja humaliltaan todella simppeli: kahta mallasta ja kahta humalaa. Lisänä kandisokeria, joka kuuluu belgiolueisiin. Maltaina oli munichiä ja sahtimallasta samanverran eli 2kg. Tummaa kandisokeria laitoin 200g. Humalina toimi Hercules sekä Cascade.

Mäskäyksen suoritin keittomäskäyksenä jotenkin näin: 10 litraa vettä ja se lämmitetään 40 asteeseen, jossa veden sekaan sekoitetaan ainoastaan maltaat. Lämpötila nostetaan 50 asteeseen, jossa pidin noin 20 minuuttia. Lämmöt pysyi 50-54 asteen hujakoilla. Tämän jälkeen nostin lämmöt sisällä 66 asteeseen ja lisäsin mausteet katajanmarjan, korianterin siemenet ja appelsiinin kuoret. Nostin kattilan esilämmitettyyn 65 asteiseen sähköuuniin, jossa pidin kattilaa 60 minuutin ajan, jonka jälkeen nostin mäskin lämpötilan liedellä 80 asteeseen ja pidin siinä noin 10 minuuttia.

”Suosittelen tuota keittomäskäystä sen takia, koska sillä saa tuon mäskäystehokkuuden nostettua ja ”vakioitua” tuonne 70%:n paremmalle puolen. Tunteroisen kauemmin se vie noin tunnin, mutta tehokkuus nousee ja sekä suodatus helpottuu tällä tekniikalla. Suodatukseen siis vaikuttaa tuo, että mäskäyksen jälkeen suoritetaan ulosmäskäys nostamalla mäskin lämmöt noin 80 asteeseen, joka lopettaa siis mäskäyksen.”

Keittoon päätyi karvan verran alle 21 litraa. Tämän keitin 60 minuutin ajan kahdella kattilalla, joihin toiseen lisäsin tarvittavan sokerimäärän keiton alussa. Katkerohumalat otin Hercules humalasta, jota laitoin 8g 60 minuutin ajaksi. Aromipuoleen 10 minuutin kohdalla laitoin Cascadea 15g. Sekä mausteiksi Korianterin siemeniä 15g, Appelsiinin kuorta 15g ja 10g katajan marjoja. Myös Irish Moshia laitoin noin 1 tl.

Käymisastiaan päätyi reilut 17 litraa kuumaa vierrettä, jonka annoin jäähtyä yön ja aamupäivän yli 20 asteeseen.

Speksit vielä:

Original Gravity Final Gravity Colour (SRM / EBC) Bitterness Alcohol by Volume
1.060 1.011 18.4 / 36.2 24.1 IBU 6.38%

Brewhouse Specs

Recipe Type Batch Size Boil Time Efficiency
All Grain 16.5 Litres / 4.4 Gal 60.0 min 73.0%

Fermentables

Name Type SRM Percentage Amount
Munich II Grain 8.5 47.62 % 2.00 Kg / 4.41 Lbs
Sahtimallas Grain 2.5 47.62 % 2.00 Kg / 4.41 Lbs
Candi Sugar, Dark Sugar 275.0 4.76 % 0.20 Kg / 0.44 Lbs

Hops

Name AA% Amount Use Time
Hercules 15.0% 8.00 g / 0.28 oz Boil 60 mins
Cascade 7.8% 15.00 g / 0.53 oz Boil 10 mins

Misc

Name Amount Use Time
Corriander Seed 10.00 g / 0.35 oz Mash 70 mins
Juniper Berries 10.00 g / 0.35 oz Mash 70 mins
Orange Peel 10.00 g / 0.35 oz Mash 70 mins
Coriander Seed 15.00 g / 0.53 oz Boil 10 mins
Orange Peel 15.00 g / 0.53 oz Boil 10 mins
Juniper Berries 10.00 g / 0.35 oz Secondary 10 days

Yeast

Name Attenuation
Safale BE-256 Abbaye 80 %

Mash Steps

Step Name Time Temperature Type
Saccharification Rest 60.0 min 66.0 °C / 150.8 °F Infusion

Notes

3/11/2018 11:01:42 AM : 16,5 litraa og 1060

Jätä kommentti